برنامه ریزی فرهنگی

ساخت وبلاگ

17:53 - چهارشنبه هفتم تیر ۱۳۹۶ | نویسنده: عبدالرضا اصغرتاش |

1 - فرهنگ رااز نظر تأیلر تعریف نمایید ؟

فرهنگ مجموعه ای پیچیده است که شامل معارف، معتقدات،هنرها، صنایع،سنن،وتمام عادت ها در رفتار، ضوابطی است که فرد به عنوان عضوجامعه از جامعه فرا می گیرد ودر برابر آن جامعه وظایف وتعهداتی را برعهده دارد.

2 - اقسام فرهنگ را نام برده و توضیح دهید ؟

 هر فرهنگ به دو صورت در زندگی اجتماعی انسان ها تجلی پیدا می کند که به فرهنگ مادی وغیر مادی دسته بندی می شود.

الف)فرهنگ مادی: به فرهنگی گفته می شود که قابل اندازه گیری،قیاس،ارزیابی است این فرهنگ جنبه کمی دارد وتحت عنوان تمدن مورد بررسی قرار می گیرد کلیه تولیدات اختراعات،اکتشافات که از  نسل های گذشته به نسل کنونی رسیده نسل کنونی بر توسعه آن افزوده و به نسل های آینده واگذار می نماید.

ب)فرهنگ غیر مادی: که به آن فرهنگ معنوی گفته می شود جنبه های کیفی زندگی بشر را شامل می شود. این فرهنگ به آسانی قابل اندازه گیری وقیاس نسبت اعتقادات نظام خویشاوندی آداب ورسوم ارزشهای اخلاقی زبان وهنر وادبیات از جنبه های غیر مادی فرهنگ جامعه است.

3 - عوامل تأثیر گذار فرهنگی را نام ببرید ؟

1-   محیط داخلی            2-  محیط خارجی     3-  تکنولوژی ارتباطی

4 - اشکال فرهنگ را نام ببرید ؟

 1 - فرهنگ اقتصادی 2-فرهنگ عبادی 3- فرهنگ سیاسی 3- فرهنگ اجتماعی

5 - مجموعه دستگاههای مؤثر بر فرهنگ در ایران را نام ببرید ؟

 1-آموزش وپرورش 2- حوزه های علمیه   3-شورای عالی انقلاب فرهنگی   4-مجلس شورای اسلامی  5-وزرای فرهنگ وارشاد اسلامی   6- رسانه

6 - چالش فرهنگی چیست و چند شکل می باشد  توضیح دهید ؟

 عوامل زمینه ساز ناهنجاریهای اجتماعی را چالش فرهنگی گویند.

چالش درون فرهنگی: مثل عوامل فردی شامل جنسیت، بیماری ها، عوامل روانی عوامل طبیعی، عوامل اجتماعی شامل بیکاری،فقر،طلاق.

چالش برون فرهنگی: مثل تهاجم فرهنگی،ناتو فرهنگی.

7 - مدیریت را تعریف کنید ؟ فرآیند بکارگیری موثر منابع انسانی وامکانات مادی برای تحقق اهداف سازمانی است نکته مهم این است که تحقق فرآیند به وسیله انجام وظایف اساسی مدیران یعنی برنامه ریزی سازماندهی هدایت ورهبری کنترل با توجه به نظام ارزش حاکم بر سازمان امکان می یابد. بنابراین برای فهم صحیح فرآیند مدیریت لازم است با وظایف اصلی آن آشنا شد.

8 - برنامه ریزی را تعریف کنید ؟ یعنی اینکه مدیران از پیش درباره هدف ها واقدامات مورد نظر بیندشند وخود را برای استفاده از فرهنگ ها ومقابله با خطرها آماده کنند. افق زمانی برنامه ها متفاوت است برخی بلند مدت برخی میان مدت وبرخی کوتاه مدت هستند همچنین برنامه های بلند مدت مدیران میانی وبرنامه های کوتاه مدت توسط مدیران عملیاتی تهیه می گردد.

9 - سازماندهی  را تعریف کنید ؟ فرآیند تنظیم وتخصیص کارها واختیارات ومنابع سازمان میان اعضا وایجاد هماهنگی میان آنها برای رسیدن به اهداف سازمان است.

10 - منظور از رهبری در مدیریت یعنی چه ؟ فرآیند اعمال نفوذ برای برانگیختن کارکنان به فعالیت در جهت تحقق اهداف است رهبران برای نفوذ در زیر دستان نیاز به قدرت دارند واین قدرت از منابع مختلفی ناشی می شود همچنین اطلاع مدیران از انگیزه های کارکنان در هدایت آنان نقش اساسی دارند.

11 - منظور از کنترل در فرایند مدیریت چیست ؟ فرآیند کنترل عبارت است از تنطیم کمی فعالیت های سازمان که عملکرد واقعی آن با معیارها واهداف واز پیش تعیین شده مطابق باشد.

12 - در تعریف برنامه ریزی چند نکته وجود دارد توضیح دهید ؟  :

1-   برنامه ریزی یک فرآینده است و با استفاده از مکانیزم های کنترلی نظم را سامان می یابد در صورت وجود انحراف اصلاح می شود و یا از اطلاعات آن برای برنامه ریزی بعدی استفاده می گردد.

2-   هدف گذاری جزیی از فرایند برنامه ریزی است و هدف یعنی وضعیت و یا آینده ای که سازمان تلاش می کند که به آن برسد و سرانجام می توان گفت برنامه ریزی تلاشی است پاسخ گویی به پرسش های چه کاری به سویله چه کسی و چه هنگام و چگونه انجام شود.

13 - برنامه ریزی فرهنگی را تعریف کنید ؟

به معنای بیان علمی نیازها وتعیین اقدامات در حوزه فرهنگی است برای رفع ایرادات آنها در حقیقت برنامه ریزی فرهنگی یک پل لازم وضروری بین حال و آینده فرهنگ است. به عبارت دیگر برنامه ریزی فرهنگی احتمال دست یابی به اهداف فرهنگی را بالا می برد و در برگیرنده همه فعالیت هایی است که مدیران برای تدارک آینده فرهنگی انجام می دهد.

14 - در کشورهای اروپایی برنامه ریزی در چند سطح ظاهر شدند توضیح دهید ؟

1-   سطح ملی برنامه ریزی متمرکز به مدل کنیز که هدف اصلی آن اشتغال کامل بود 2-در سطح سازمانی دوران روزولت هدف اصلی برنامه ریزی مدیریت سازمانی بود.

15 - دلایل بررسی وضع موجود کشورهای در حال توسعه لزوم برنامه ریزی در این کشورها را دو چندان احساس می شود آن دلایل را توضیح دهید ؟

1-   در کشورهایی که برنامه ریزی به صورت مدون وجود ندارد به دلیل تعدد مراکز تصمیم گیری هماهنگی بین افراد و سازمان ها و بطور کلی دستگاههای دولتی به تبعیت از جامعه غیر ممکن گشته و نهایتاً حاکمیت ملوک الطوایفی سازمانی به تضاد بین سازمانی ختم می شود.

2-   در چنین تشکیلاتی استخدام وجذب منابع انسانی براساس صلاحیت تخصص صورت نمی گیرد نیروی کار غیر متخصص اگر مهم ترین عامل رشد و توسعه مبتنی نباشد بی شک یکی از موثرترین عوامل آن به شمار می آید.

3-   بدون شک تعیین هدف وراهها و تدارک امکانات و رسیدن به هدف قادر به ارزیابی واقعی و صحیح از عملکرد مدیریت وکارکنان یک سازمان نخواهیم بود لذا برنامه ریزی و انتخاب صحیح راهکار انجام هر فعالیت سازمان رادر موقعیت منطقی ومناسب در رسیدن به اهداف خود یاری می کنیم

16 - پنج فواید برنامه ریزی را نام ببرید ؟

1-عدم تاخیر و تعریق در جریان فعالیت ها  2- استفاده کامل وبهینه از تخصص ومهارت افراد3-داشتن روابط حسنه با سایر سازمان ها4-استفاده کامل از منابع و امکانات موجود 5-آقا می دانم از جریان کلی کار 6-از استرس محیط کار جلوگیری می کند  7-اعتماد به نفس در مدیریت افزایش می یابد 8-تمرکز برروی هدف ایجاد می کند 9-استهلاک کمتر منابع وامکانات 10-داشتن 11-ذخیره از وسایل وامکانات 12-داشتند حداقل ضایعات 13-رعایت قواعد ومقررات و رویه های که مربوط به کارکنان است.

 

 

17 - اهمیت برنامه ریزی را نام ببرید ؟

1-مسیر رسیدن را تعیین می کند 2-معیار هر عمل و فعالیتی را مشخص می کند  3-بین اعمال و فعالیت های یک مجموعه فرهنگی وحدت ایجاد می کند 4-فرصت و مسایل احتمالی را پیش بینی می کند.

18 - ارکان برنامه ریزی را نام ببرید ؟

هر برنامه باید پنج رکن یا عنصر اساسی می باشد که عبارتند 1- هدف 2-سیاست 3-وسایل وامکانات 4-عمل و اجرا 5-ارزیابی

19 - عوامل موفقیت  در برنامه ریزی را نام برده و توضیح دهید ؟

1-آماده سازی محیط : در هر سطح از برنامه ریزی مدیران باید محیط را آماده پذیرش برنامه ریزی نمایند. این امر مستلزم هدف گذاری تبلغ به روشنفکری در مورد آن وگویا کردن نتایج مثبت حاصل از برنامه ریزی است ضرورت اینکار از آن جهت است که برنامه ریزی پدیده ای نیست که خود به خود روی دهد بلکه باید این پدیده را در حد سطوح تشویق و تسهیل نمود.

2 - سازمان دهی برنامه ریزی: ترکیب مناسب گروههای کاری موثر در امر برنامه ریزی و اجرا و برنامه ریزی سازمانی مناسب می توانند محیط مناسبی برای برنامه ریزی فراهم نمایند.

3 - تعیین حدوده برنامه ریزی: از عوامل اساسی پایداری است محدوده برنامه ریزی نباید آنقدر بزرگ تعریف شود که اداره امور آن امکان ناپذیر باشد علاوه بر آن درون مرز ومحدوده برنامه ریزی باید آشکار صریح و شفاف  باشد هر کدام از اجزای آن نیز به روشنی تعریف شود. به عبارت ساده تر کلیات و ادبیات هر برنامه هر چقدر زیبا تا زمانیکه مشخص و اجرا شود فایده ای به دنبال نخواهد داشت.

20 - جامعه قوی از حیث قدرت فرهنگی چه جامعه ای است؟

جامعه ای که بتواند نیازهای فرهنگی خویش در رهگذر حیات وحرکت اجتماعی باز شناخته و از تظاهرات و تمایلات کاذب تفکیک کند و قدرت به پاسخگویی به نیازها به بهره گیری از آنها را در جهت رشد وکمال انسانی و معنوی ومادی در مقابله فرهنگ تهاجمی بیگانه دارا باشد

21 - انواع برنامه ریزی را نام ببرید ؟ الف-برنامه ریزی استراتژیک جامع - ب-برنامه ریزی تاکتیکی - ج-برنامه ریزی عملیاتی

22 - برنامه ریزی استراتژیک جامع را توضیح دهید و ویژگیهای ان را نام ببرید ؟ فرآیندی است که در آن ماموریت ها و اهداف اصلی سازمان تعیین می گردد و راه نیل به آنها مشخص می شود این برنامه ریزی دارای ویژگیهایی است که عبارتند از :

 1-برنامه ریزی استراتژیک دارای افق زمانی بلند مدت است.

2 - برنامه ریزی استراتژیک انعکاسی از ارزش های حاکم بر جامعه است

3-مسائل بنیادی سازمان در برنامه ریزی استراتژیک مطرح می شود

 4-برنامه ریزی از وظایف مدیران عالی سازمان می باشد

23 - برنامه ریزی تاکتیکی چه نوع برنامه ریزه ای است ؟چگونگی انجام فعالیت ها را در یک سازمان مشخص می کند این نوع برنامه ریزی در سطوح میانی سازمان شکل می گیرد و در مقایسه با برنامه ریزی استراتژیک از زمان کوتاه تری برخوردار است این برنامه ریزی شامل بکارگیری منابع برای دست یابی به بهترین نتایج است در واقع برنامه ریزی برای استفاده موثر وکارا از منابع وامکانات سازمان تاکید می شود

24 - برنامه ریزی عملیاتی را تشریح نمایید ؟ به تحقق هدف های شخص و جزیی نظر دارد این نوع برنامه ریزی از وظایف مدیران عملیاتی است و برای وظیفه ای خاص صورت می پذیرد ومعمولاً افق زمانی یکساله دارد این برنامه ریزی کمی  و سنجش پذیر است. ومنتج شده از برنامه های استراتژیک است

25 - پنج عاملی که برنامه ریزی را با شکست مواجه می کند نام برده و توضیح دهید ؟

1-عدم دقت در پیش بینی:برنامه مثل نادیده گرفتن رقبا، نادیده گرفتن سلیقه ها ، عدم توجه به نیازهای کارکنان . 2-توجه یک بعدی به برنامه ریزی:در سازمان برای تصمیم گیری اثر بخش لازم است از افراد مختلف با توجه به تخصص های مختلف برای تشخیص دقیق مسئله به برنامه ریزیصحیح استفاده کرد.3-عدم مقبولیت برنامه:اگر کارکنان برنامه ای را بپذیرد احتمال شکست برنامه بالاست.

4-وابستگی بیش از حد برنامه ها به یکدیگر:این امر باعث می شود که یک برنامه شکست بخورد بقیه برنامه ها با شکست مواجه می شود

5-مردد بودن در اجرای برنامه مصوب:برنامه ریزی دو قسمت دارد قسمت فکری و قسمت اجرا در اجرا نباید مردد بود

6-عدم انعطاف در برنامه ریزی:در برنامه ریزی یک اصل وجود دارد ثبات درعین انعطاف یعنی در خود هدف ثبات داریم اما در راه رسیدن به آن باید انعطاف داشته باشیم

7-عدم درگیر ساختن مدیران ارشد در برنامه ریزی:یکی از دلایل شکست برنامه ها عدم حمایت مدیران ارشد از برنامه است برای موفقیت باید مدیران ارشد باید دخالت دهیم و آنها را نیز در گیر برنامه کنیم

8-تعیین هدف باید با مشارکت کلیه دست اندرکاران سازمان باشد.

26 - پیش از شروع فرآیند برنامه ریزی به چه مواردی باید توجه کرد توضیح دهید ؟

باید از وضعیت موجود محیط معینی و شرایط اقتصادی سیاسی، فرهنگی باید اطلاعات دقیقی کسب کرد و به وضعیت فعلی خود منابع وامکانات را به ارزیابی نهاد بدین سان می توان مشکلات نیازها فرصت ها و تهدیدها را شناخت و امکان تعیین اهداف و راهکارهای مناسب را فراهم آورد

27 - مراحل برنامه ریزی را نام برده و توضیح دهید ؟(5 مورد را نام ببرید و یکی را بنویسید )

1 - تعیین اهداف یا هدف گذاری:در نخستین برنامه ریزی باید برای کل سازمان واحدها وبخش های سازمان اهداف معینی در نظر گرفت در تعیین هدف برای کل سازمان مقامات عالی سازمان باید به وظیفه سازمان ارزش های حاکم برجامعه و انتظارهای مردم وجامعه از سازمان توجه کنند درباره اهداف کوتاه مدت نیز تعیین نتایج و مدت زمان بدست آمدن آنها و حجم فعالیت های مهم است.

2-گرد آوری اطلاعات:در این مرحله تمامی اطلاعات لازم در باره فعالیت های مورد نظر گرد آوری می شود کوششها بر آن است که در حد امکان اطلاعات مبتنی بر واقعیت تهیه گردد مشاوره استفاده از سوابق و تجربه مصاحبه توزیع  پوشش نامه و مطالعه اسنادی از ابزارهای گرد آوری اطلاعات هستند.

3-تجزیه و تحلیل محیط:در فرآیند برنامه ریزی تجزیه وتحلیل محیط سازمان اهمیتی خاص دارد زیرا تاثیر عوامل محیطی بر سازمان امکانناپذیر است. برای بررسی و تجزیه و تحلیل محیطی را عوامل را به دو دسته عوامل محیط داخلی  و عوامل محیط خارجی تقسیم کرد

4-بدست آوردن بدیل ها:دراین مرحله با توجه به اطلاعات موجود و وضعیت سازمان سعی بر آن است که راه حل های گوناگون برای رسیدن به هدف ها شناسایی شده در تعیین بدیل ها باید دقت گردد زیرا برخی از آن ها نخست به ذهن نمی رسد در حالیکه ممکن است بهترین بدیل ها باشند همچنین افزایش تعداد راه حل ها می تواند مشکلاتی را نیز پدید آورد

5-ارزیابی بدیل ها:پس از شناسایی بدیل های گوناگون لازم است ضعف ها و قوت های هر یک از آنها در مقایسه با اهداف بررسی شود برخی از بدیل ها ممکن است سود آور باشد ولی با اهداف سازمان سازگار نباشد یا بدیلی دیگر به دلیل مخاطراتی دار کنار گذاشته شود

6-گزینش بدیل مناسب:ارزیابی بدیل های گوناگون به برنامه ریزان امکان می دهد که از میان آنها مناسب ترین را برگزیند در این مرحله درک تاثیر بدیل گزینش شده بر سازمان ومیزان کمک آن به تحقق هدف سازمان اهمیت دارد به هر شکل با گزینش بدیل راهی که انتخاب کرد مشخص کرد.

7-تهیه برنامه های پشتیبانی:معمولاً برای حمایت از برنامه های اصلی به برنامه های فرعی نیاز است بدون تهیه و تدوین برنامه های پشتیبانی امکان اجرای برنامه های اصلی کمتر میسر است

8-بودجه بندی برنامه:در این مرحله بودجه هر بخش مشخص می شود و تخصیص بودجه صورت می گیرد.

9-اجرای برنامه:کار برنامه ریزی با تهیه برنامه به اتمام نمی رسد بلکه اجرای آزمایشی برنامه می تواند برای برنامه ریزان کمکی مفید باشد پس از اجرای آزمایشی نوبت به اجرای برنامه ریزی می باشد

10-کنترل برنامه:در این مرحله نتایج حاصل اجرای برنامه با توجه به هدف ها و نیز چگونگی تناسب با برنامه بررسی می شود هر چند این مرحله از وظیفه ی اساسی کنترل است.

28 - اهداف برنامه ریزی فرهنگی را توضیح دهید ؟ ( 5 مورد را بنویسید )

1-بازیافت تبلیغ معارف و مفاهمی ارزشی فرهنگ و هنر اسلامی و تقویت روحیه احترام

2-تقویت روحیه احترام به قانون وحقوق انسان وحفظ آزادگی او

3-تعمیق وگسترش حس وظیفه شناسی و ایثار در جامعه

4-ایجاد میحط مساعد برای رشدفضایل اخلاقی

5-مبارزه با کلیه مظاهر فساد و تباهی

6-بالا بردن سطح آگاهی عمومی

7-تقویت روحیه بررسی و ابتکار در تمام زمینه های فرهنگی

8-ایجادزمینه های مساعد برای مشارکت عامه مردم در امور اجتماعی

 

29 - سطوح اهداف فرهنگی را نام ببرید  ؟ اهداف فرهنگی دارای سطوح مختلف اهداف آرمانی ،مکان ، ملی ، و اهداف فرا ملی

30 - اهدف آرمانی چگونه اهدافی هستند ؟ :این اهداف از عالی ترین سطح هدف گذاری در نظام فرهنگی برخوردار هستند که شامل مجموعه ای از ساختارها  سازمان ها، نهادها، قوانین ،و کادرهای موثر در زمینه فرهنگی هستند به عبارت دیگر اهداف آرمانی آن دسته از اهدافی هستند که سمت و سوی فعالیت های فرهنگی را تعیین و باید ها ونباید ها را مشخص می کند.

منشاء اهداف آرمانی:ایدئولوژی ، جهان بینی ، قانون اساسی و چهار چوبهای کلان کشور است در نتیجه اهداف آرمان فرهنگی عبارتند از مجموع شاخص هایی که نظام فرهنگی برآن استوار است وحرکت می کند و جوهر این حرکت در حوزه های معنوی و اندیشه های فرهنگی آینده نظام فرهنگی اسلام اندیشه های امام خمینی و قانون اساسی است. به عبارت دیگر ریشه همه چالش های اساسی فرهنگی را باید در چگونگی نگرش اهداف آرمانی فرهنگ دید. اهداف آرمانی فرهنگ دید. اهداف آرمانی موتور حرکت نظام فرهنگی است ومبنا اساسی بسیج منابع امکانات قابلیت ها و فرصت هاست .این اهداف یا زمان ناپذیر است و دارای یک دوره طولانی و ناپایدار می باشدتغییرات آن با تغییرات نظام سیاسی پایدار است. اهداف آرمانی مرکزحرکت سایر حوزه های فرهنگی نیز می باشد.

31 - اهداف کلان را توضیح دهید ؟ :اجرایی کردن اهداف آرمانی متناسب با مقدورات و توان طی را در دوره های زمانی مشخص اهداف کلان فرهنگی می گویند تعیین اهداف کلان با مدیران است وچشم انداز و تلفیقی از آرمانی وکلان است. اهداف کلان براساس این به معنای تهدید به معنای آسیب ها، فرصت ها . از لحاظ بعد زمانی اهداف کلان در زمان بندی معین می باشد به همین دلیل قابلیت کنترل و ارزش یابی دارد،به همین دلیل اهداف کلان 5 و 10 ساله می باشند.

32 - اهداف ملی را تشریح دهید ؟ :اهدافی که تحقق آن ها موجب افزای سطح تنوانمندی ها وبهبود شرابط فرهنگی اجتماعی و اقتصادی دز مجموع یاعث تکامل کشور و شرایط زیستی بهتر برای جامعه می شود.

33 - اهداف فراملی چگونه اهدافی دارند توضیح دهید ؟ :اهدافی هستند که نتایج وآثار آنها باعث حفظ تعادل در مناسبات و روابط یک نظام در سطح جهانی می گردد به عبارت دیگر اهداف فرا ملی از بروز برای دو حوزه های سیاسی ، اقتصادی، فرهنگی در داخل کشورممانعت کرده وامکان تبادل ، تعاودل و تفاهم نظام  سیاسی و فرهنگی را با سایر دولت  های عرصه بین المللی برقرار می کندو تحقق اهداف فراملی تاثیر مستقیمی در افزایش توان ملی دارد.

 


دسته بندی : برنامه ریزی فرهنگی
جامعه شناسی خانواده...
ما را در سایت جامعه شناسی خانواده دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : dars1351 بازدید : 129 تاريخ : چهارشنبه 7 تير 1396 ساعت: 20:36