اوقات فراغت

ساخت وبلاگ

17:47 - چهارشنبه هفتم تیر ۱۳۹۶ | نویسنده: عبدالرضا اصغرتاش |

1 - مفهوم اوقات فراغت را تضویح دهید ؟

معنای لغوی  اوقات فراغت به معنای آسودگی،آسایش وعدم اشتغال ومعمولا در مقابل اشتغالات وکارهای روز مره می باشد کارهایی سلسله اعصاب را تحت تأثیر گذاشته وخستگی وکسالت را به دنبال دارد. اوقات فراغت فرصت هایی است که انسان مسئولیت پذیر هیچ گونه تکلیف یا کار موظفی را عهده دار نبوده وزمان در اختیار اوست تا با میل وانگیزه شخصی به امر خاصی بپردازد.

 2 - اوقات فراغت را تعریف کنید ؟  عبارت است از فرصت وزمانیکه پس از انجام رساندن کار وشغل روزانه باقی می ماند اوقات فراغت،سرگرمی،تفریحات وفعالیت هایی می دانند که هنگام آسودگی از کارها از با شغل  ورقبت به سوی آنها روی می آورند.

3 - اهمیت اوقات فراغت ونقش آن در تکامل انسان چیست؟ اوقات فراغت در زندگی انسان از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است که بی توجه ای به آن آسیب ها وانحرافات فراوانی به بار می آورد. تا جایی که انسان اگر به کاری  مشغول نباشد. از زیادی بی کاری وخوشی بیهوده گی به کارهایی دست می زند که ضررش  به او بستگانش بسیار زیاد است. بنابراین اوقات فراغت بستر مناسبی وشکل گیری وظهور وانتخاب گری فرداست که لازمه احساس استقلال وخود شکوفایی وتعالی است.

هر چه بیشتر انسان ومؤثر است . چون  با جهت گیری صحیح وسالم وگذراندن اوقات فراغت انجام  می شود و بسیاری از نابسامانیها روحی وجسمی اجتماعی وخلاقیت های فردی واجتماعی به وجود می آید.

4 - اوقات فراغت چه کارکرد مثبتی دارد؟نام برده و توضیح دهید ؟

1- نقش فردی :  در سازندگی واعقلای خویش وفهم مسئولیت پذیری وهمچنین شناخت نقاط ضعف ومحدویت انسان است افراد خلاق علاوه بر اینکه از هوش سرشار صداقت انعطاف پذیری برخوردار است. از اوقات خود حداکثر استفاده کرد وآزاد اندیش

2- آثار خستگی های جسمی: خستگی های جسمی وروحی ناشی از اشتغال مستمر وبدون وقفه به کارهای الزامی واجباری به تدریج نشاط وشادابی وسرزندگی وتعادل حیاتی  خود را گرفته وچه بسا باعث اختلال روانی همچون افسردگی اضطراب،بیماریهای روانی وجسمی می گردد.در این میان تفریحات سالم وگذراندن اوقات فراغت در مسافرت های تفریحی عامل در مقابل با این اختلالات روانی

 3-شکل دهی سالم:ساعت فراغت فرصتی است که انسان می تواند ارزیابی عملکرد گذشته خویش بپردازد عادت های ناپسند زشت گذشته خویش وبا رضایت وانگیزه باطنی ترکند .فارق از فشارهای روانی وخستگی های روحی وجسمی که در غیر اوقات فراغت با آن مواجه بوده وبا نشاط وسرور باطنی و روحیه عالی به کسب عادت خوب به شخصیت سالم خود بپردازد

5 - تأثیرات سفر را نام ببرید ؟ 1-سفرمایه افزایش معرفت انسان است2-راه شناخت انسان به حقایق است.3-افزایش ایمان بر قدرت خداوند است4-افزایش ایمان به معاد ورستاخیز است.5- شناخت مناطق گردشگری نزدیک به اطراف خود است.6- بهره گیری از طیف وسود بردن از سیاحت خصوصاً زمانیکه با تفکر علمی همراه باشد

 6 - عوامل تأثیر گذاری به نحوه گذراندن اوقات فراغت را نام ببرید ؟

 1- عوامل شخصی وخانوادگی (سن،جنس،شغل،تحصیلات)2-طرز فکر واستنباط شخص از اوقات فراغت 3-موقعیت های اجتماعی از نظر درآمد4- دسترسی به امکانات مورد نیاز وجود مدیریت همراه با علم وهنر در جامعه5-شرایط ناشناخته زندگی در برداشت ها وارزشهایی که انسان در جهان بطن خود وبه آنها توجه می کند واهمیت می دهد مثل :خوبی،بدی،زشتی،زیبایی مفاهیمی که افراد مختلف برداشت های متفاوتی با آن دارند.

7 انواع مهارت های استفاده از وقت(اوقات فراغت) را نام ببرید ؟

1-تلاش برای مهندسی وطرز معماری اوقات روزمره2-هدرندادن وقت وفرصت ها 3-از حداقل فرصت حداکثر استفاده را انجام دادن4-به صورت مهارانه در صرف وقت وانجام ندادن کارهای متفرقه 5-پیش از میزان استطاعت 6-اگر در وقت مهندسی نشود هم ضرر به مال می زند هم به جان انسان چون مانند زیاد خوردن که نه تنها هضم نمی شود بلکه مانع هضم شدن نیز می گردد.

8 - فواید قدرشناسی وقت را توضیح دهید ؟

1- استفاده از نقشه وروش صحیح در کار کردن داشت وبرداشت از وقت یعنی به حافظه سپردن نیست2- دانستن وداشتن هندسه وقت به اضافه اندازه گیری وقت.3-رفع الوقت که در عصر ما شایع شده یعنی کار این لحظه به لحظه انداختن نباید کار امروز را به فردا ننداخت4-برنامه داشتن وقت شناسی چراسبب می شود که فرصتی برای تشکیل مجلسی که ایجاد شرارت کندباقی نمی گذارد 

5-جلوگیری از اعتلاف وقت

9 - اوقات فراغت در دوران باستان چگونه بوده است توضیح دهید ؟

 در دوران باستان جامعه دارای طبقات مختلفی بود در این طبقات،طبقه حاکم برای خود امتیاز های ویژه ای از جمله اوقات فراغت قایل بودند منظور حفظ آن امتیاز برای خود وآیندگانشان حتی به زور متوسل نشدند نشانه های این مسئله بیشتر جوامع پیشرفته گذشته می توان مشاهده کرد فرهنگ دوران باستان سهم به سزایی در تکامل وپیشرفت مغرب زمین داشتند.فلاسفه یونان به اوقات فراغت توجه زیادی داشتند زیر آنها جلوگیری از اوقات فراغت(راههای حفظ،همبستگی می دانستند ارسطو یکی از معروفترین فیلسوفان یونان در نوشته خود از زمان اضافی،زمانی را برای خود زمان آرامش صحبت کردند وی گفته ها کار می کنیم تا اوقات فراغت داشته باشیم جنگ می کنیم تا در صلح زندگی کنیم. در زمان یونان باستان کار در زمان اوقات فراغت نقش منفی تری داشته تا بیشتر متوجه بردگان واقشار فرودست بوده است. وسایل وامکانات حاکم را فراهم نمایند. جالب است که یونانیان باستان عقیده داشتند زندگی در در دوبخش تشکیل شده است بخش اول همراه با رنج مشقت است که کار نام دارد بخش دوم اوقات فراغت است که در آن انسان به فعالیت می پردازد که مطابقت با امیال وخواسته های خود اوست. جامعه دوم اولین جامعه ای بوده که اوقات فراغت را سازماندهی بنا نهاده مثال سالنهای عمومی- ورزشگاههای عمومی تأمین کرده علاوه بر آن طبقه حاکم جشن ها ومراسم های مختلفی برگزار می کردند.

10 - اوقات فراغت در قرون وسطی را توضیح دهید ؟  اروپا تحت تأثیر فرهنگ مسیحیت تأثیر داشت از این رو اوقات فراغت ارزش بیشتری پیدا کرد. زیرا براساس فرآمین مسیح باید بین زمان کار وزمان عبادت تفاوت قایل شد وارزش را به زمان عبادت داد. در این دوران اقشار مرفع با استثمار افراد ضعیف زمینه اوقات فراغت خود را فراهم ساخته بودند.

11 - اوقات فراغت بعد از انقلاب صنعتی شدن را توضیح دهید ؟ در این دوره هر لحظه استراحت فرصت خوبی برای تجدید قوا بود در این استراحت های کاری در اولین فرصت ودر اولین وقت ممکن  به طرف غذا خوری یا خانه هجوم می بردند

بدین ترتیب کارگران وطبقه اشراف به امکانات تفریحی وگذراندن اوقات فراغت دسترسی داشته باشندزمان اوقات فراغت آنقدر کوتاه بود طی مسافت بین محل کار وصرف غذا وحداکثر بهداشت صرف می شود وبا کاهش ساعت کار در اوایل قرن20زمان فراغت نسبت به کار اهمیت بیشتری یافته تا اینکه عقیده حکام در این دوران بوده که اوقات فراغت باید به اندازه کار لذت بخش باشد.

12 - اوقات فراغت در ایران را شرح دهید ؟  اوقات فراغت در ایران پس از اسلام در اختیار طبقه اشراف بوده وطبقه عادی فرصت لازم را نداشته در دوره اشکانیان وساسانیان نواختن موسیقی مبین اشراف رایج شده بود و بعد از ظهور اسلام علاوه بر حفظ موارد قبلی مواردی چون اسب دوانی وتفریحات اضافه شد از جمله موارد دیگر شرکت در مهمانیها نقالی بوده است در زمان صفویه مهم ترین شیوه ها شرکت در جشن ها واعیاد بود که در عروسیها وتولد ها نمود داشت. بیشتر مربوط به شاه ودربار بود علاوه بر این شعبده بازی،بازی دلقک،ریسمان بازی،در این دوره اضافه شد.

13 - اوقات فراغت در ایران معاصربه چه صورت می باشد توضیح دهید ؟ در جامعه ای که جوانه  جمعیت یکی از ویژگیهای اصلی آن است ضرورت توجه به اوقات فراغت به خوبی ملموس ومشهود است در شهرهای بزرگ ایران که دارای جمعیت انبوه و متوالی هستند امکانات آموزش وپرورش،شهرداری وسایر سازمانهای دست اندر کار فراغت به هیچ وجه پاسخگویی نیاز مردم نیست واز طرف دیگر برای اکثر مردم استفاده از یک مکان ورزش یا تفریح سالم هزینه گزافی را می طلبد که معمولاً از عهده آن ها بر نمی آید به همین سبب اوقات تابستان برای اکثر نوجوانان وجوانان به بطالت وبیهوده گی می گذرد وحتی مشکلاتی را برای خانواده ها بوجود می آورند. امکانات ورزش وتفریحی مناسب معمولاً در مناطقی بیشتر وجود دارد که دارای تراکم جمعیتی کمتری است مثلاً مناطق پایین وفقیر نشین شهرداری سالن های محدود ورزشی وامکانات کم تفریحی وبا جمعیت  عظیم از علاقه مندان ومشتاقان است. ومناطق بالا ومرفه شهری دارای سالن ها ودارای ومکان های ورزشی وتفریحی بیشتر وجمعیت کمتری می باشد از این بدتر کمبود امکانات تفریحی و ورزشی در شهر ک ها ومحل های جدیدی است که امکانات آن حتی به اندازه پایین شهر پیش بینی نشده است ودر کنار واگذاری زمین وایجاد ومراکز فضای تفریحی ومناسب برای جمعیت نشده است

 با پیروزی انقلاب اسلامی در زمینه امکان مربوط به گذراندن اوقات فراغت سیاست های جدیدی اعمال شده است مر کز فساد وفحشا تخریب کننده شخصیت نسل جوانان بر چیده شدهتلاش های گوناگون در بهره برداری مطلوب از اوقات فراغت بخصوص برای نسل جوان به عمل آمده در جامعه ما هرچند هنوز گذراندن اوقات فراغت به رسمیت نشده ولی دگر گونی های عظیم اجتماعی و فرهنگی جامعه اسلامی در چند سال گذشته به خوبی اثر عمیق این تغییرات را در کلیه شئونات زندگی اجتماعی انسان ها از جمله اوقات فراغت نشان می دهد.

در سال1342 متوسط ساعت کار در83 شهر ایران حدود58ساعت در هفته بوده که این رقم اخیراً حدود 40ساعت در هفته تحلیل پیدا کرده است علاوه بر آن تعطیلی های رسمی بیش از3 ماه در سال می باشد. در مرخصی های سالیانه به خوبی نشان می دهد که تا چه اندازه وقت آزاد برای قشر وگروههای مختلف اجتماعی وجود داردوپرداختن به این مهم تا چه اندازه ضرورت پیدا می کند.

14 - تعریف فراغت از نظر رویکرد های مختلف را نام ببرید و هر یک را تضویح مختصر دهید ؟

 1-فراغت به ما به زمان 2-فراغت به مثابه فعالیت 3- فراغت به تجربه درونی

 اوقات فراغت به مثابه زمان:اوقات فراغت زمان آزاد است این تعریف بر اساس در عنصر مشترک به عنوان زمان با هم ادغام می کندیعنی اولاً اوقات فراغت زمانی است که اجباراً برای برآوردن نیازهای کاری ومعینی مصرف می شود دوماً زمانی است که می توانیم آنچه را انجام می دهیم انتخاب کنیم.

اهمیت این نظریه  فراغت به عنوان زمان قابل محاسبه وکمیت پذیر است ودر آن زمان به دو بخش تقسیم می شود 1-زمان کار   2- زمان خارج از کار.

اوقات فراغت به مثابه فعالیت: در این رویکرد فراغت عبارتند از بازیها ورزشی ها کار فرهنگی کنش های اجتماعی وفعالیت هایی که شبیه کار است به دلیل عدم اجماع نظربه اینکه چه تعداد از فعالیت ها فراغت محسوب می شود. لذا می بایست با احتیاط این تعریف را به کاربرد اوقات فراغت به مثابه فعالیت خود نیز به4 دسته تقسیم می شود الف) کار برای امرار ومعاش ب)تعدد خانوادگی ج)تعهد فرهنگی واجتماعی د)فعالیتی که موجب ابراز وجود خود وشکوفایی خود است.

اوقات فراغت به عنوان تجربه درونی: در این رویکرد شرایط انسانی است که تعداد کمی افراد طالب  آن وتعداد کمی توان دست یابی به آن را دارند به طور کلی به مباحثی که به طور فراغت از نظر گذشت

15 - زمان خارج از کار به چند دسته تقسیم می شود؟ الف) زمانی که ارتباط به کار روزانه دارد رفت وآمد یا مطالعه یعنی مطالبی مرتبط با کار وشغل است.ب)زمانی برای رفع احتیاجات مثلاً صرف غذا وتغذیه ج) زمانیکه صرف انجام وظایف وفرایظ دینی می شود د) زمان فراغت

16 - کارکرد های اوقات فراغت از دیدگاه دومازویه را توضیح دهید ؟ : (دومازویه) با توجه به گوناگونی اوقات فراغت فعالیت های فراغت 3 کارکرد برای اوقات فراغت بر شمرده است.

الف)اولین هدف کارکرد اوقات فراغت استراحت ورفع خستگی :  این فرصت را به آدمی می دهد که خستگی کار از تن خود بیرون کند زیرا این خستگی مطابق آهنگ طبیعی زیست شناسانه انسان به به وی تکمیل می شود.

ب)کارکرد اوقات تفریح سرگرمی است : دنیای تازه ای چه واقعی وچه خیالی در برابر آدم می گشاید که آدمی می تواند از خستگی روزانه ناشی از یک رشته فعالیت ها وتکراری به سوی آن فرار کند.

ج)فراغت به فقر امکان رشد شکوفایی می دهد:  برای فرد فرصتی فراهم می کند تا کارهای تکراری ازسوی نمادهای اجتماعی بروی تحمیل می شود پشت سر گذاشته که در آن نیروهای افزاینده آزاد نه بتوانند با ارزشها مسلط وتمدنش به مخالف برخیزد یا آن را تقویت کند فراغتی که نتواند این3کارکرد  را فراهم کند فراغتی است که در جامعه ای امروزی از حیث نیازهای امروزی انسان ناقص

17 اوقات فراغت چه کمکهایی در رشد و شکوافایی خواهد نمود نام ببرید ؟

1-کسب اعتماد نفس: روانشناسان چه می گویند هر گونه فکر وخیالی این گرایش را در خود دارد که به صورت یک واقعیت خارجی جامعه عمل به تن کند وعملی کردن آن نگرش واندیشه هایی که هر فرد درباره خودش دارد به زندگی او هویت می بخشد ونوع و رفتار وشیوه زندگانیش را بروی این کره خاکی تعیین می کند. صاحب نظران براین عقیده اند که یأس انسان بعد از هر شکست به مراتب تأثیرات بیشتر از خودشان می دهد کسی که در برابر شکست تسلیم می شود که به توانایی ها نیروهای درونی خویش ایمان ندارد وبرای ایجاد روحیه رسیده و بهترین ابزار وبسته برای ایجاد انگیزه در روحیه خود باوری فعالیت های اوقات فراغت هستند که شخص در جریان آنها می تواند در کمال آرامش و آسودگی درونی خویش به ظهور برساند وبه تمرین ایجاد تقویت روحیه بپردازد.

2-یافتن درک سیاسی: در برنامه های اوقات فراغت به مخاطبان کمک می شود تا دریابند که کی هستند، چه دارند،چه می توانند باشند وچگونه باید خویشتن سازی کنند چگونه در مقابل هجوم های فرهنگی وایدئولوژی واستعماری مقاومت کنند وچگونه از آنها انتقاد علمی به عمل آورند و چگونه مسائل سیاسی را تجزیه وتحلیل کنند وچگونه فرهنگ های مختلف را در مورد ارزیابی قرار دهند. چگونه فرهنگ موجودشان را در صورت مطلوب نمودن به فرهنگ مطلوب تبدیل کنند.

3-راه یابی تدریجی به فضای اقتصادی: جوانان ونوجوانان در جهان پرشتاب کنونی  به ویژه در شرایط دشوار جوامع در حال توسعه ناگریز از این است که پس از سنوات تحصیل خیلی زود به بازار کار وتولید وارد شوند چنین جوانانی چنانچه در سال های پیش توانسته باشند در اوقات  فراغت خود به حرفه اییا فعالیت اقتصادی یا علمی نزدیک شوند در سطوحی خود را وتوانایی های خود را بیازماید در هنگام ورود به بازار کار نیروی انسانی آزموده(ماهر)خواهد بود این گونه آموزی وکسب مهارت ها کمک بزرگی به رشد اقتصادی کشور نیز خواهد کرد.

4-شناخت مقتضیات زمان: از آن جایی که متون درسی و آموزشی های رسمی ونظام اداری کشورها از تحولات روز جهانی فاصله دارند فعالیت های فوق برنامه هستند که وظیفه به روز کردن اطلاعات وتوانایی های شهروندان را برعهده دارند همچنین اطلاع یافتن از مباحثات ومجادلات علمی و فرهنگی  میان روشن فکران ملت ها وفرهنگ های مؤثر جهانی وتبخیر نمودن خویش به فرهنگ خودی فقط در اوقات فراغت ممکن است.

5-تفریح وگردش وسرگرمی: در واقع پاسخی صحیح منطقی به نیازها وغرایض درونی انسان ها و زمینه ای است برای ارتقاء فکری انبساط خاطره وتخلیه روحی و روانی همان گونه که انسان به پرورش جسمی نیازمند است به تفریح سالم نیز نیازمند است تا بتواند با این طریق به آرامش فکری وروحی برسد.

6-تحرک جسمی وحفظ در زندگی: یک ضرب المثل معروف قدیمی است عقل سالم در بدن سالم اگربدن بخواهد سالم بماند باید فعالیت های متنوع مطابق با وضعیت عمومی مقتضیات سن انجام دهد پرداختن به انواع فعالیت های ورزشی که به عنوان یکی از ضرورت های انکار ناپذیر برای سلامت انسانمطرح است در زمان اوقات فراغت میسر است به عقیده کارشناسان کم تحرکی نپرداختن به فعالیت های تحرک زا می تواند عواقب وخیم جسمی وروانی به ویژه افسردگی روحی به جای بگذاردبماند که ورزش صحیح وبرنامه ریزی شده در ایجاد روحیه نشاط وشادی واعتماد به نفس فوق العاده مؤثری است.

7-رسیدن به آرامش: فعالیت هایی که انسان در اوقات فراغت انجام می دهد چون آرزو میل به اشتیاق است وشخص در این انگیزه لازم وآزادی کامل برای انتخاب نوع فعالیت دارد به همین خاطر نوعی احساس رضایت را در پی دارد معمولاً در افرادی که در کار واشتغال روزانه خود انگیزه ورغبت لازم راندارند از روی اجبار واکراه در انجام آن می پردازند به مرور زمان نوعی ناراحتی روانی وعصبی نیز عدم رضایت ودل زدگی ناشی از کار مداوم ویکنواختی به وجود می آید که شایسته رفع این معزل که در خارج از محیط کار و اشتغال بر روح و روان انسان نیز اثر سوء وگاه مخرب به جای می گذارد ودر این زمینه روی آوردن به فعالیت های متنوع به اوقات فراغت ذوق وسلیقه مشخصی است واز یک اعصاب روانی تمرکز اعصاب یافته وبه فعالیت بپردازد.

8- بهداشت روانی:برای یک زندگی سعادتمند مندانه سلامت جسمانی وسلامت روانی لازم وملزوم یکدیگرند برای تأمین بهداشت روانی فعالیت های متعددی را باید به انجام رساند از جمله فراهم آوردن شرایط لازم برای تخلیه برخی از فشارهای روانی که در دوره اشتغال به کار به انسان وارد می شود اگر انسان در طول دوره اشتغال مجبور به عمل شرایط اشخاص باشد که برای او آزار دهنده ودر دوره فراغت می تواند ناراحت هایی حاصل از تعامل آن ها با اشکال گوناگون از جمله هم صحبتی با افراد مورد علاقه خویش تخلیه کند چنین فشارهایی فراهم نشود ممکن است تحمل طولانی مدت آن ها به نوعی تعادلروانی را بررسی های متخصصان تربیت بدنی نشان می دهد برخی از ناراحتیهای اسهال-یبوست ،سردرد ناراحتی پوست ریشه روانی از قبیل خشم ونگرانی نا امیدی دارد از آثار و نتایج فعالیت های اوقات فراغت جبران صدمات جسمی وروانی ناشی از هیجانات مدام کار ونیز رهانیدن از از کسالت ناشی از یکنواختی وانجام وظیف روانی است.

9-خودسازی معنوی: نماد تفکر در آسمان ونیز تدبیر در کلام خدا وپیشوایان معصوم حضور در جماعت مسلمانان عمل به سفارشات دینی دوباره انجام دادن مستحبات وترک منکرات دعا وذکر محاسبه  اعمال ومراقبت نفس آموختن  مهارت دین و اخلاق وکسب نشاط عمل به واجبات همه وهمه در اوقاتفراغت ممکن است

10-تمرینات حیات اجتماعی: یکی از مهم ترین ویژ گی های فعالیت های اوقات فراغت انجام دادن برنامه های گروهی ودسته جمعی است که خود عاملی است برای زندگی اجتماعی ورشد اجتماعی ونیز  در این فعالیت هاست که انسان ها با جمع آشنا می شود ودوستان تازه ای پیدا می کند از زندگی فردی وتنهایی همان طور که می دانی زمینه سازی رشد انسان در شکل گرفتن به موقع بعد اجتماعی وی است.

11-ارتقاء مهارت های شناختی: اوقات فراغت مناسب ترین فرصت ها برای توسعه مهارت های شناختی (مطالعه پژوهش گری سخنرانی گفتگو و....)شکوفایی استعداد ها هستند زیرا هنگامی فرد برا اساس علاقه وانگیزه شخص بدون داشتن اجبار و وظیفه رسمی) بخواهیم در زمینه جسمی و روانی وی موثر خواهد بود. واز طرف دیگر موجب فراگیری ودر او خواهد شد.

12- بازشناسی وبازسازی شخصیت: اوقات فراغت از دو جهت در تعالی بخشیدن شخصیت تا رفتارهای فردی واجتماعی خود را مورد ارزیابی وارزشیابی قرار داد وبا آرامش خاطر نسبت خصوصیات اخلاقی ورفتاری وی به تفکر بپردازد ونقاط قوت وضعف خود را دریابد ثانیاً اولویت اوقات فراغت از آن جهت که فرصت مناسبی برای ظهور وشکوفایی استعدادها وتوانایی ها خلاقیت و نوع آوری فردی هستند که می تواند در تعالی بخشیدن به شخصیت فرد موثر ومفید باشد.

13- عده ای از صاحب نظران بر این عقیده اند: فعالیت های اوقات فراغت موجب رشد توسعه فرهنگی خواهد شد در اثر فعالیت های سالم فعالیت های هنری شرکت کردن در اردوهای جمعی انجام دادن فعالیت های جسمانی و ورزش انجام دادن فعالیت های فوق برنامه نه تنها از فرصت بیکاری بعضاً تمایل به بذهکاری های اجتماعی کاسته می شود بلکه فرهنگ عمومی اشاعه می یابد وتوسعه فرهنگی ونشاطسوزندگی در جامعه افزایش خواهد یافت.

14- شکوفایی وخلاقیت ها: نوآوری انسان در این زمینه تفکر به تفکر (هم گرا)(واگرا) تقسیم می کند.تفکر هم گرا تلاشی از حل مسئله با روش های سنتی وآموخته شده در حالیکه در تفکر واگرا اندیشه که پدیده های جانبی فنی دور از مسئله که نیز تمرکز پیدا می کند جهت تأمین فضای لازم برای رشد خلاقیت فرد در شرایطی قرار گیرد که ضمن مواجه شدن به دنبال یافتن راه حل آنها باشد. 

18 - شاخص های فراغت در دوران جدید را توضیح دهید ؟

1-در جوامع رشد یافته امروز فراغت به طبقات ممتاز اختصاص ندارد بلکه به طبقات دیگر تعمیم یافته و به توسعه صنعت وتکامل فنی نه فقط گسترش می یابد بلکه افزایش نیز پیدا می کند.

2 - در سوابق طبقات کوچکتر جامعه از آزادی و آسودگی محدودی برخوردار بودند واین اوقات فراغت را در خانه وخانواده صرف می کردند این تنوع گذراندن اوقات فراغت صورت غیر رسمی و خودمانی داشته ولی با پیشرفت جوامع پراکندگی وظایف خانواده تدریجاً جنبه تجاری پیدا کرده و جز وظایف موسسات خاص در آمدند.

3 - به کار بردن وسایل و اسباب ماشینی مثل اتومبیل ، تلویزیون ، و مانند آن که هر یک سهم بزرگی در گذراندن اوقات فراغت دارند دیگر شاخص گذران اوقات فراغت را تشکیل می دهند

4 - به دلیل اهمیت خاص که اوقات فراغت در حیات فردی و اجتماعی احراز کرده زمان کار از زمان فراغت به یکی جدا شده و اوقات فراغت ارزش پیدا کرده است.

19 - چالش های برنامه ریزی اوقات فراغت چیست ؟

1-مبتنی نمودن برنامه ها و نیازهای گروهی مخاطب و تقاضا محور نمودن فعالیت ها

2-گذراندن عمده وقت جوانان به فعالیت های فردی غیر فعال

3-ضعف اطلاع رسانی توسط مسئولین و عدم توجه جامعه به موضوع اوقات فراغت و اهمیت بهره برداری صحیح از آنان واجرای برنامه های غیر تخصصی توسط دستگاههای دولتی

4 - ناکافی بودن اعتبارات دولتی تخصیص داده شده امر برنامه ریزی اوقات فراغت

5 -  نبودن بانک اطلاعات جامع اوقات فراغت در کشور

6 - عدم هماهنگی بین دستگاههای متولی

7 - عدم وجود نظام بازخورد به منظور اصلاح برنامه های موجود

8 - عدم وجود معیارها استاندارها به منظور ارزیابی اثر بخشی برنامه های کنونی

20 - اوقات فراغت چه الزاماتی را بوجود خواهد آورد ؟

1 - مشخص نبودن متولی اصلی برنامه ریزی اوقات فراغت جوانان به منظور هدایت و رهبری یکپارچه و واحد برنامه های تدوین می کنند جامعه مدیریت اوقات فراغت مبتنی بر الگوی جوامع اوقات فراغت ملی

2-جلب مشارکت کلیه ذینفع های دولت ، دست اندر کاران تامین کننده فرصت های آموزشی پژوهشی هنری تفریحی از جمله معاونت های فرهنگی اجتماعی وزارت ارشاد اسلامی سازمان تبلیغات اسلامی ، شهرداری های به منظور شرکت در فرایندها و برنامه های برنامه ریزی شده و ایجاد نوع ضمانت اجرایی برای اجرای برنامه.

3 - -جلب حمایت وپشتیبانی مقامات بالا دستی به منظور تخمین مالی ومنابع مورد نیاز برنامه ها

4-مبنا قراردادن نیازها وتقاضاهای جوانان هنگام برنامه ریزی وسعی در شناخت ذائقه فکری و فرهنگی آنها با رویکرد مستمر نگار به امور برنامه ریزی وفرهنگ مستمر وانعطاف پذیر

5-نگاه برنامه ریزی با رویکرد بلند مدت

21 - موانع و مشکلات موجود موثر درگذراندن اوقات فراغت را نام برده و توضیح دهید ؟و بگویید اصلی ترین مشکل در اوقات فراغت چیست ؟کمبود اعتبار این مشکل اصلی ترین مسئله است که علی الخصوص از جانب مسئولین ومتولیان فراغت در پاسخ اعتقادات بیان می شود کمبود غیر استاندارد بودن

1-غیر استاندارد بودن امکانات فضایی فراغتی :

امکانات گذراندن اوقات فراغت در کشور به نسبت جمعیت اندک است و تکاپوی نیاز موجود را نمی کند گرچه تلاش سازمان های بنای فراغتی به عمل آمده است لیکن جمعیت جوانان کشور معتاد فضای بسیار فراتری و وسیعتر است

2 -  فقر مالی وگرانی امکانات فراغتی:

شاید برخی والدین با قدم زدن در پارک به آرامش خاطر برسن لیکن فرزندانشان علی الخصوص نوجوانان از مرکز فراغتی انتظار بیش از قدم زدن دارند با عنایت از فقر مالی با توجه به اینکه تعداد قابل توجهی از خاواده از کشور زیر خط فقر قراردارند استفاده مطلوب ایشان از مراکز تفریحی همچنین سنتی موزه ها فروشگاهها شهربازی ها به راحتی میسر نیست

22 مکاتبی که از دیدگاه جامعه شناختی به فراغت پرداخته اند نام برده و یکی را توضیح دهید ؟

-         دیدگاه کنش ( عمل ) اوقات فراغت به عنوان آزادی

-         دیدگاه ساختار گرا اوقات فراغت به عنوان ایزار (کنترل )

-         دیدگا مکتب فرانکفورت

-         دیدگاه جنسیتی اوقات فراغت

-         دیدگاه  سبک زندگی در اوقات فراغت

از نظر دیدگاه ساختارگرا عملکرد اوقات فراغت بر جامعه و تاریخ تمرکز دارد و تمرکز اساسی آن بر ساختا اجتماعی است این دیدگاه بر جمعی بودن فعالیتهای اوقات فراغت ، رشد شخصی ، آسایش و غیره تاکید دارد . زمینه ها و مبادی اصولی و قید و بندهایی را که بر اشکال اوقات فراغت اعمال می شود به طور برجسته نشان می دهد

23- از نظر دیدگاه آلدرفر نیازهای اساسی انسان چند دسته است ؟

1 - نیازهای زیستی مانند نیازهای جسمانی و فیزیولوژیکی و امنیتی

2 – نیازهای وابستگی مثل نیاز به عشق و تعلق اجتماعی

3 – نیازهای رشد مثل نیاز به پویایی و تحقق خویشتن

24 مازلو نیازهای اساسی انسان را به چند دسته طبقه بندی می کند ؟

1 – نیازهای جسمانی یا فیزیولوژیکی

2 – نیازبه امنیت   3 – نیاز به عشق و محبت و احساس تعلق  4 – نیاز به حرمت و احترام  5 – نیاز به خویشتن یابی

25 نیازهای مختص انسان از نظر اریک فروم را شرح دهید ؟

نیاز به تعالی – نیاز به وابستگی – نیاز به همانندی – نیاز به وسایل راهیابی – نیاز رجوع به اصل

 

 

26 اوقات فراغت از دیدگاه اسلام را توضیح دهید ؟

در فرهنگ اسلام فراغت با بیهودگی و معطلی یا روزمرگی همسو نیست بلکه فرصتی مجدد برای کوشش و تلاش بی پایان زندگی است در اسلام نماز فراغتی نظام دار و چرخشی است که در طول روز چند بار انسان را از اجبار های محیطی فارغ ساخته و به ارامشی قلبی می رساند تعطیلی روز جمعه یا موضوع فریضه حج همه نوعی فراغت برای انسان قراردارد درداسلام فراغت ابزاری برای تامین سلامت تن و پاکی روان و تقویت روح و صیقل خوردن ذهن است

27 امام رضا (ع) اوقات شبانه روز را به چند قسمت تقسیم نموده اند ؟

1 – بخشی عبادت با خدا 2 – تامین معاش 3 – مصاحبت با مردان مورد اعتماد 4 – تفریحات سالم

28 برنامه ریزی را تعریف کنید ؟

عبارت است از تدابیر آگاهانه  ای که از طرف فرد ، جمع یا دولت برای هدفهای معین به صورت حساب شده ، جهت دار و منطقی به منظور دست یابی به هدف مورد نظر اتخاذ می شود

29 اهداف اصلی  و بلندمدت برنامه های فراغتی چیست شرح دهید ؟

اهداف اصولی و بلندمدت وبرنامه های فراغتی سوق دادن فعالیتهای فراغتی به سمت فعالیتهای مفرح و متضمن رشد در کلیه حیطه های ریستی و روانی و اجتماعی برای تمام اقشار جامعه در هر گروه سنی از هر طبقه و از هر منظقه جغرافیایی است

30 اصول حاکم بر گذراندن اوقات فراغت را نام ببرید و یکی را توضیح دهید ؟

1 – تقلیل برنامه و کنترل و افزایش نظارت

2 – نظارت با اهداف درونی کردن آن

3 – حفظ سازندگی و اجتناب از فساد و تخریب

4 – استفاده بهینه از امکانات

5 – جبران کاستی ها

6 – تناسب طولی مدت فراغت

31 معیارهای برنامه ریزی دارای چه نکاتی باید باشند توضیح دهید ؟

-         توجه به فرصت ها و امکانات شهروندان در اوقات فراغت

-         فعالیتهایی که مردم در ایام فراغت خود انجام میدهند

-         علایق و نیازهای شهروندان در اوقات فراغت

32 مراحل برنامه ریزی اوقات فراغت را نام ببرید ؟

برنامه ریزی فردی – برنامه ریزی اجتماعی – برنامه ریزی اقتصادی – برنامه ریزی فعالیتهای فوق برنامه

 

33 عوامل تاثیرگذار بر مشارکت و نوع انتخاب انسانها در اقات فراغت به چند دسته تقسیم میشوند نام ببرید  ؟

 دسته اول این عوامل به فرد ارتباط دارند و دسته دوم این عوامل به محیط و شراط که فرد در آنها قراردارد ارتباط دارد

34 مهمترین عواملی که بر امر گذراندن اوقات فراغت افراد موثر است را نام ببرید ؟

سن و مرحله زندگی – جنسیت – تحصیلات – محیط اجتماعی – درآمد – طبقه اجتماعی – خانواده – دولت – موقعیت فرد

35 گریفیتس قابلیت دسترسی به منابع را به چند دسته تقسیم کرده است ؟

ادراک – دسترسی و منابع – آگاهی – مدیریت

36 انواع شیوه هایی که در اوقات فراغت میتوان به آن پرداخت به چند دسته تقسیم می گردد نام ببرید ؟

1 – تقسیم بندی شیوه های گذراندن اوقات فراغت بر اساس جمعی  و فردی

2 - تقسیم بندی شیوه های گذراندن اوقات فراغت بر اساس فعال و غیر فعال

37 با توجه به تقسیم بندی شیوه های اوقات فراغت انواع آن را تبیین کنید ؟

1 – شیوه های فردی و غیر فعال گذران اوقات فراغت

2 – شیوه های جمعی و غیر فعال گذران

3- شیوه ای فردی و فعال گذران اوقات فراغت

4 – شیوه های جمعی و فعال گذران اوقات فراغت

5 – شیوه های جمعی و فردی و فعال اوقات فراغت

38 مهمترین سازمانهای متولی فعالیتهای فراغتی در ایران را نام ببرید ؟

سازمان ملی جوانان – وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی – آموزش و پرورش – شهرداری ها – بسیج – تربیت بدنی

39 نهادهای اجتماعی دخیل در اوقات فراغت را نام ببرید ؟

خانواده – مدرسه – مراکز فرهنگی – دولت

40 موانع و مشکلات فرهنگی گذران اوقات فراغت را نام ببرید ؟

سنت ها و عادت ها و اداب اجتماعی – ناتوانی نهاد خانواده در مدیریت صحیح اوقات فراغت – عدم آگاهی از مراگز فراغت و عدم آشنایی با این نوع مراکز از سوی مردم – عدم استفاده لازم از اوقات فراغت

41 مهترین مورادی که سازمانهای متولی فعالیتهای فراغتی جامعه باید رعایت کنند را نام ببرید ؟

1 – توجه به فرصت ها و امکانات شهروندان

2 – فعالیتهایی که مردم در ایام فراغت خود بیشتر انجام می دهند

3 – علایق و نیازهای شهروندان

 

42 اقسام کارکردهای اوقات فراغت را نام ببرید ؟

اجنماعی – روانی – فرهنگی

کارکرد اجتماعی : اوقات فراغت سهم عمده ای در اجتماعی کردن مطلوب فرد دارد فرد از دوران کودکی تا جوانی و بزرگسالی در اوقات فراغت خود از طریق رسانه ها و آموزشگاهها به طور متفاوت اجتماعی می شود

کارکرد روانی : فراغت نقش مهمی در جبران کمبودهای عاطفی و روانی دارد چون به فرد امکان ابراز یا شناساندن چیزی را می دهد که در خانه یا مدرسه امکان طرح آن را نداشته است

کارکرد فرهنگی : در بسیاری موارد دیده میشود که افراد ابتکارات و نوآوری هایی در فراغت خود به وجود می آورند که در ایام دیگر امکان آن وجود ندارد

43 نیازهایی که در گذران اوقات فراغت تامین میشود را نام ببرید ؟

نیاز به استراحت و رفع خستگی – نیاز به تفریح – سرگرمی و ایجاد تنوع – شکوفایی استعدادهای شخصی – شکوفایی فردی و اجتماعی 

44 برخی از رسانه های ارتباط جمعی که در گذران اوقات فراغت موثر هستند را نام ببرید ؟

روزنامه – رادیو – تلویزیون – کتاب – اینترنت – شبکه های اجتماعی ( فیس بوک – وایبر – تلگرام – تانگو – اینستاگرام و ... )

تلویزیون وسیله سرگرمی اوقات فراغت و از پر طرفدار ترین رسانه ها در جلب بسیاری به خود است

رادیو نیز قابلیتهای بسیاری داراست به خصوص به دلیل حمل و نقل و ارزان بودن آن مورد استفاده همگان قرار می گیرد

کتاب امروزه نقش آموزشی و فراغتی و جنبه های سرگرمی و فراغتی دارد

روزنامه کارکرد اصلی آن بیشتر آگاه سازی از طریق ارائه اخبار و تفاسیر است

اینترنت و شبکه های اجتماعی نقش مهمی در اوقات فراغت مردم جامعه دارند فضای مجازی در مقابل فضای واقعی قرار گرفته است که فضای دوم نیز نامیده می شود

 

 


دسته بندی : اوقات فراغت
جامعه شناسی خانواده...
ما را در سایت جامعه شناسی خانواده دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : dars1351 بازدید : 127 تاريخ : چهارشنبه 7 تير 1396 ساعت: 20:36